Osjetite Sarajevski filmski spektakl u vašem domu
Osjetite Sarajevski filmski spektakl…
Dvanaestog avgusta, samo jednim klikom možete postati dio Sarajevo Film Festivala.
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor ovoga ljeta
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor…
Terme Olimia s cjelokupnom i kvalitetnom wellness i selfness ponudom poziva…
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto je period kada najviše razmišljamo o odmoru s obitelji i prijateljima.

Zdravo! istraživanje: 71 posto djece obavezno doručkuje

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
12.07.2016. u 08:23

Svaki deseti školarac na dijeti

Pet obroka na dan najčešće jedu osnovci u Kiseljaku, njih 39 posto, a najrjeđe u Mostaru svega 15 posto

U projektu Zdravo! ove školske godine učestvovalo je više od 2.000 sedmaša iz 30 osnovnih škola širom Bosne i Hercegovine. Školarci su, kroz četiri školska časa, stekli znanje o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, utjecaju hrana na tijelo, ali i savjete za praktičnu primjenu usvojenog znanja. Nakon edukacije njihovo je znanje unaprijeđeno za ukupno 14%.Zdravo! je projekat koji su zajedno realizirali Atletski savez Bosne i Hercegovine i kompanija Nestlé. Cilj je stvoriti svijest o važnosti zdravih životnih navika kod djece, a koje su ključne za prevenciju pretilosti i prekomjerne težine i s njima povezanih najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

Istraživanja u okviru projekta ”Zdravo!” pokazala su da djeca u tom uzrastu itekako vode računa o tjelesnom izgledu. Vrijeme je to ulaska u pubertet i period u kojem se sve više počinje razmišljati o prehrani i fizičkom izgledu. Doznali smo da je svaki deseti školarac na dijeti, dok svaki četvrti učenik smatra da bi trebao imati nekoliko kilograma manje. Djeca u Čitluku su najzadovoljnija svojom težinom, njih 22 posto,u Sokocu i Tuzli 10 posto, a u Mostaru najmanje devet posto.

Važnost svakodnevnog konzumiranja pet uravnoteženih obroka, nije u dovoljnoj mjeri ustaljena kod djece. Naime, samo 22 posto učenika ispunjava preporučena pravila ishrane za djecu školskog uzrasta. Pet obroka na dan najčešće jedu osnovci u Kiseljaku, njih 39 posto, a najrjeđe u Mostaru, 15 posto, te Tuzli, 16 posto.

Redovni, raznoliki i uravnoteženi obroci osnova su pravilne prehrane kod djece. Velika je odgovornost roditelja da im razviju naviku konzumiranja tri glavna obroka i dva međuobroka. Međutim, raduje nas činjenica da smo došli do spoznaje da čak 65 posto ispitane djece brzu hranu zamjenjuju sendvičima koje im roditelji pripreme kod kuće ili koje kupe u blizini škole a koji imaju veću nutritivnu vrijednost, kao i to da 71 posto djece obavezno doručkuje”, naglasila je Nataša Šoštarić, nutricionistica u kompaniji Nestlé Adriatic.

Ohrabrujuće je da čak 61 posto ispitanih učenika jede voće dva ili više puta dnevno, a raste i svijest o važnosti konzumiranja svježeg povrća. Razvijenu svijest školaraca o štetnosti slatkih i gaziranih napitaka potvrđuje podatak da ih 30 posto djece konzumira jednom sedmično ili rjeđe. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je školskoj djeci jako važan unos kalcija koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. Školskoj djeci potreban je najmanje jedan bogat mliječni obrok, a naša istraživanja su pokazala da 43 posto djece ima dva ili više takva obroka na dan.

Dodatno, 22 posto učenika slijedi preporuke istaknutih svjetskih stručnjaka i svakodnevno ima fizičke aktivnosti u trajanju od 60 minuta i više, a njih 84 posto aktivno je 2 do 3 puta sedmično.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus