Osjetite Sarajevski filmski spektakl u vašem domu
Osjetite Sarajevski filmski spektakl…
Dvanaestog avgusta, samo jednim klikom možete postati dio Sarajevo Film Festivala.
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor ovoga ljeta
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor…
Terme Olimia s cjelokupnom i kvalitetnom wellness i selfness ponudom poziva…
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto je period kada najviše razmišljamo o odmoru s obitelji i prijateljima.

Faktori koji utiču na crijevne bakterije kod dojenčadi

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
17.02.2015. u 01:00

Studija Nestlé istraživačkog centra

Nestlé istraživački centar (Nestlé Research Center) objavio je rezultate istraživanja o ulozi vanjskih faktora na razvoj ključnih crijevnih bakterija kod dojenčadi.

Crijevne bakterije se obično nazivaju microbiomi te se sastoje od oko 100 bilijuna mikroorganizama koji žive u tijelu i obavljaju različite važne funkcije, uključujući i podržavanje imunološkog sustava.

U studiji objavljenoj u časopisu mBio Američkog društva za mikrobiologiju detaljno su prikazani rezultati istraživanja koji će biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namijenjenih trudnicama u budućnosti.

Nestlé istraživački centar, najveći privatni istraživački prehrambeni centar na svijetu, na istraživanju je sarađivao s međunarodnim konzorcijem EpiGen, koji je ostvario značajna istraživačka otkrića u posljednjih nekoliko godina na području prehrane majki i male djece. Konzorcij se sastoji od stručnjaka sa sjedištem u pet centara širom svijeta, uključujući Singapurski Institut za kliničke nauke Agencije za nauku, tehnologiju i istraživanje, koji je vodio aktuelno istraživanje.

Nestlé u saradnji s konzorcijem EpiGen od 2011. godine proučava kako prehrana i stil života trudnica utječu na djelovanje gena njihovih beba te kako ove suptilne epigenetske promjene utječu na budući zdravi rast i razvoj djece.

Istraživanja Nestlé istraživačkog centra posebno su usmjerena na čimbenike koji utječu na djetetov fizički i kognitivni razvoj te razvoj metaboličkog i imunološkog sistema u prvih 1.000 dana – 270 dana trudnoće te po 365 dana prve i druge godine djetetovog života, kao i na ulogu prehrane u tom periodu.

Nestlé Nutrition Institute i kompanija Nestlé Adriatic 14. marta u Zagrebu organiziraju kongres pod nazivom Novi izazovi u prehrani prvih 1000 dana: Pogled u budućnost. Stručnjaci iz Bosne i Hercegovine će, zajedno s više od 300 pedijatara iz regije, imati priliku slušati predavanja o ovoj i sličnim temama.

 

Dodatak:

Dobitnica u nagradnoj  igri kompanije Nestle je Emina Sarvan iz Sarajeva.

Hvala svima koji su učestvovali u ovoj nagradnoj igri i želimo im više sreće drugi put. 

 

 

 

 

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus