Osjetite Sarajevski filmski spektakl u vašem domu
Osjetite Sarajevski filmski spektakl…
Dvanaestog avgusta, samo jednim klikom možete postati dio Sarajevo Film Festivala.
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor ovoga ljeta
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor…
Terme Olimia s cjelokupnom i kvalitetnom wellness i selfness ponudom poziva…
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto je period kada najviše razmišljamo o odmoru s obitelji i prijateljima.

Berlin, Minhen i Frankfurt: Najdraži gradovi za bh. turiste u Njemačkoj

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
11.12.2014. u 00:04

IZVOR:
Fena

Njemačka, omiljena turistička destinacija stanovnika zemalja balkanskog regiona

Statistički podaci pokazuju da je Njemačka, kada je riječ o evropskom kontinentu, u ovoj godini na drugom mjestu najpoželjnijih turističkih destinacija, nakon Španije koja zauzima prvo mjesto, te ispred Francuske na trećoj poziciji.

PR menadžerica Regionalnog ureda Njemačke turističke zajednice Tijana Đuričić istaknula je na godišnjoj konferenciji za medije ove zajednice da je posljednjih godina zabilježen rast bruto društvenog dohotka u Njemačkoj prvenstveno zahvaljujući turizmu, što je čak ispred građevinarstva i autoindustrije.

Kada je riječ o bh. turistima, top tri najpoželjnija njemačka grada za dolazak bili su Berlin, Minhen i Frankfurt. U prošloj su godini zabilježena 191.000 putovanja turista iz BiH u Njemačku.

Govoreći o planovima za iduću godinu, Đuričić navodi da će tema turističke ponude biti "Tradicija i običaji", uz predstavljanje regionalne kuhinje, festivala, folklora, pozorišta, umjetnosti, muzike i rukotvorina.

Također, fokus će biti stavljen i na brojne objekte i područja prirodnog i kulturnog naslijeđa stavljene pod zaštitu UNESCO-a, kao i obilježavanje 25 godina od pada Berlinskog zida te njemačkog jedinstva.

"Njemačka je broj jedan kada je riječ o kulturnim destinacijama i sadržajima, i čak je ispred Francuske. U prošloj je godini prvi put prekoračen broj od 70 miliona noćenja stranih turista, a dugoročni plan je do 2020. godine ostvariti 80 miliona takvih noćenja u Njemačkoj" kazala je ona.

Ataše za kulturu njemačke ambasade Jens Wagner smatra da je najvažniji cilj približiti BiH i Njemačku, omogućujući ljudima da putuju. Ističe da je u zadnjim godinama turistički segment porastao u Njemačkoj, te da postaje sve lakše i jeftinije doći u tu zemlju, što je posebno važno za mladu populaciju.

"No, ne želimo da ta putovanja budu samo u jednom pravcu, jer sve veći broj turista iz Njemačke dolazi posjetiti BiH", naglasio je on.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus