Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto je period kada najviše razmišljamo o odmoru s obitelji i prijateljima.
10. Weekend Media Festival
10. Weekend Media Festival
Jubilarno okupljanje kreativnih dokoličara u Rovinju dešava se od 21. do 24.…
Istočna Evropa: Građani spremni podržati vlade u borbi protiv sive ekonomije
Istočna Evropa: Građani spremni podržati…
Kompanija Mastercard je objavila rezultate novog istraživanja o svijesti i…

Vina Belje predstavila svoja najbolja vina u Sarajevu

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
28.11.2014. u 14:03

Bogatstvo polja Baranje za domaće sladokusce..

U sarajevskom hotelu Europa održana je prezentacija svjetski nagrađenih vina Belje koja su sa svojim asortimanom prisutna širom Bosna i Hercegovine.

Vina Belje, jedna su od najvećih i najuspješnijih hrvatskih vinarija smještena u vinogorju Baranja, uz koje protječe moćni Dunav. Specifičnost vinarije i podruma smještenih na obroncima Banovog brda je izniman terroir za graševinu i crne bordoške sorte merlot i cabernet sauvignon, pa Baranju neki vinski stručnjaci nazivaju hrvatskim Bordeauxom.

Specijalni gost večeri Vina Belje bio je gastro umjetnik i vinski kritičar Rene Bakalović koji je s prisutnim gostima podijelio svoje impresije o graševini Belje. „Graševina je sigurno najvažnija vinska sorta cijele regije, ova sorta dominira i u proizvodnji Vina Belje. Odlikuje se karakterističnom svježinom i okusom koji nas vodi na mjesto gdje ona nastaje, na vinograde iznad Dunava“, kazao je Bakalović.

Enolozi i sommelieri Belja uz graševinu su predstavili i chardonnay, merlot, frankovku i cabernet sauvignon, te posebnu liniju Goldberg pod kojom se pune najbolja vina odabranih godišta. Upravo su prezentirana vina osvojila brojne nagrade i priznanja na međunarodnim ocjenjivanjima u ovoj godini, od čega posebno treba istaknuti tri zlatne medalje Mundus Vini, te zlatnu medalju i regionalni trofej londonskog Decantera za graševinu berbe 2006. 

Gostima je prezentirana i destinacija na kojoj vina nastaju - od 650 hektara vinograda, preko najsavremenije vinarije do vinskog podruma starog gotovo 5 stoljeća, koji je koristila i vojska sultana Sulejmana Veličanstvenog. 

Promocija Vina Belje u Sarajevu, jedna je u nizu planiranih promocija u Bosni i Hercegovini koje su dio projekta finansiranog sredstvima Evropske unije iz hrvatske Vinske omotnice.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus