Osjetite Sarajevski filmski spektakl u vašem domu
Osjetite Sarajevski filmski spektakl…
Dvanaestog avgusta, samo jednim klikom možete postati dio Sarajevo Film Festivala.
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor ovoga ljeta
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor…
Terme Olimia s cjelokupnom i kvalitetnom wellness i selfness ponudom poziva…
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto je period kada najviše razmišljamo o odmoru s obitelji i prijateljima.

Sarajevski kiseljak i Vina Belje na X Festivalu vina

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
24.10.2014. u 10:20

''Wine Weekend - Art of Wine'' u Hotelu Europe

Na radost svih ljubitelja vrhunskog vina, ovog vikenda u Sarajevu počinje jubilarni, deseti po redu, Festival vina ''Wine Weekend – Art of Wine'', koji će okupiti više od 40 proizvođača iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Na radost svih ljubitelja vrhunskog vina, ovog vikenda u Sarajevu počinje jubilarni, deseti po redu, Festival vina ''Wine Weekend – Art of Wine'', koji će okupiti više od 40 proizvođača iz Bosne i Hercegovine i regiona. 

Ljubitelji vrhunskih vina tokom dva dana Festivala imat će priliku degustirati vina više od 40 proizvođača, kušati domaću hranu, te mineralnu vodu Sarajevski kiseljak koja je najbolji prijatelj uživanja u vinu. Bogatstvo iz svojih vinograda predstavit će i Vina Belje, najpoznatija po bijelim sortama, posebno graševini.

Brojni svjetski vinski stručnjaci cijene da je upravo područje vinograda Belje domovina graševine. Pri ocjenjivanju vina Mundus Vini 2014, najvećeg svjetskog ocjenjivanja vina pod pokroviteljstvom OIV-a (International Organisation of Vine and Wine) Vino Belje nagrađeno je sa čak 3 zlatne i jednom srebrnom medaljom. Zlatom su okrunjeni Goldberg merlot 2012, Goldberg frankovka 2012. i Goldberg graševina 2006., dok je Goldberg graševina 2012. osvojila srebrnu medalju na ovom prestižnom svjetskom ocjenjivanju. Na ovogodišnjem Decanteru, svjetskom ocjenjivanju vina, po svom utjecaju i značaju dominantnom na svjetskoj sceni, Graševina Goldberg (2006) nagrađena je zlatnom medaljom i regionalnim trofejem.

Nije lako pronaći ravnotežu između različitih vrsta hrane, mineralne vode i vina, a da jedna drugoj ne umanjuju vrijednost. Bez da iskrivljuje sam okus vina, vrijedna mineralizacija Sarajevskog kiseljaka odlično harmonizira uz vino, upotpunjujući okus aroma – što će se posjetitelji Festivala imati priliku uvjeriti.

Festival vina svoja vrata otvara u petak 23. oktobra u 16 sati u hotelu Europe.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus