Osjetite Sarajevski filmski spektakl u vašem domu
Osjetite Sarajevski filmski spektakl…
Dvanaestog avgusta, samo jednim klikom možete postati dio Sarajevo Film Festivala.
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor ovoga ljeta
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor…
Terme Olimia s cjelokupnom i kvalitetnom wellness i selfness ponudom poziva…
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto je period kada najviše razmišljamo o odmoru s obitelji i prijateljima.

Dlake ipak neće rasti brže ili gušće ako ih brijemo

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
28.08.2014. u 11:14

Depilacija

Brinete li da će se nakon depilacije britvicom dlake udvostručiti, nemojte. Dermatolozi i stručnjaci tvrde da je to ipak samo mit.

Dermatologinja Amy McMichael otkrila je za scientificamerican.com kako jednostavno ne postoji naučni dokaz da će dlake rasti brže ili gušće ako ih brijemo. Obično se kaže da ih je bolje čupati epilatorima ili primjerice voskom, ali McMichael tvrdi da to nema utjecaja na njihov ponovni rast.
 
Dodaje da su to sve mitovi baš kao što kažu da tinejdžer treba obrijati brkove čim narastu kako bi bili gušći. Da, brkovi bi mogli biti gušći, ali to nema veze s čestim brijanjem već prirodnim poretkom hormona jer se tijelo razvija prema odrasloj dobi.

Štaviše, dlake na tijelu rastu različitom brzinom i gustoćom kod svakog pojedinačno pa je uzaludno reći da će britvica usporiti ili ojačati dlake. Samo rezanje dlačica, umjesto čupanja s korijenom, može učiniti da se na kraće vrijeme čine gušćima nego što jesu jer su pri dnu tamnije i deblje nego pri vrhu.
 
No, rezanje nema nikakv utjecaj na količinu dlačica koje imamo niti na debljinu ili boju. Kod čupanja pokazalo se pak da je s vremenom moguće da pokoja dlaka prestane rasti, ali nikada dovoljno da se zauvijek riješite dlačica.
 
Prve studije na ovu temu rađene su već davne 1928. godine kada su četvorica muškaraca brijali bradu na isti način, a zatim su to naučnici  uporedili. Kako piše Tportal.hr, pokazalo se da nema nikakve razlike u rastu. Slična je studija rađena i 70-tih godina, ali su muškarci nekoliko mjeseci brijali noge. Rezultati su također bili isti, a nisu su se mijenjali niti u većini raznih studija do danas.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus