Osjetite Sarajevski filmski spektakl u vašem domu
Osjetite Sarajevski filmski spektakl…
Dvanaestog avgusta, samo jednim klikom možete postati dio Sarajevo Film Festivala.
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor ovoga ljeta
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor…
Terme Olimia s cjelokupnom i kvalitetnom wellness i selfness ponudom poziva…
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto je period kada najviše razmišljamo o odmoru s obitelji i prijateljima.

G tačka ne postoji

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
28.08.2014. u 11:04

Ljubav i seks

Potraga za famoznom ženskom erogenom zonom, poznatom kao G tačka, traje već decenijama, međutim, tim koji je predvodio italijanski naučnik došao je do zaključka da ona ne postoji, piše site "The Local".

Njemački ginekolog Ernst Grafenberg je 1950-ih godina tvrdio da postoji zona na vaginalnom zidu koja uz pomoć stimulacije može dovesti do orgazma.
 
Ovo područje, navodno bogato nervnim završecima, postalo je poznato kao G tačka, a od tada su pokrenute godine istraživanja kako bi se potvrdilo njegovo postojanje, prenosi B92.
 
Od tada su istraživači prezentovali brojne zaključke, uključujući i američkog ginekologa koji je 2012. godine izjavio da područje postoji, ali je jako malo.
 
Međutim, tim naučnika koje je predvodio Emanuele A. Janini, profesor endokrinologije i seksologije sa Tor Vergata univerziteta u Rimu, sada opovrgava tu tvrdnju.
 
U nedavno objavljenom članku u medicinskom žurnalu “Nature reviews urology”, naučnici tvrde da je“intimno područje” koje dovodi ženu do povećanog seksualnog zadovoljstva znatno kompleksnije i uključuje kompletan reproduktivni sistem, uključujući tu i tkivo, mišiće, žlijezde i matericu.
 
Tim je proučavao sva istraživanja u posljednjih 60 godina koja su se bavila G tačkom, a Janini je lokalnim medijima izjavio da je zaključio da u pitanju nije “tačka” koja uzbuđuje žene, već osjetljivo područje koje ne bi trebalo da se naziva G tačkom.
 
“U pitanju je vrlo kompleksno područje. Studije su do sada spominjale G tačku, ali u pitanju nije obična tačka, kako se ranije mislilo”, izjavio je.
 
Janini je takođe rekao da vagina “mora biti poštovana” i da u pitanju nije samo cjevovod kroz koji se dobijaju bebe.
 
“U poređenju sa erogenim zonama, ovo je znatno kompleksnije, i takođe varira od žene do žene, u zavisnosti od hormonskog ciklusa”.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus