Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto je period kada najviše razmišljamo o odmoru s obitelji i prijateljima.
10. Weekend Media Festival
10. Weekend Media Festival
Jubilarno okupljanje kreativnih dokoličara u Rovinju dešava se od 21. do 24.…
Istočna Evropa: Građani spremni podržati vlade u borbi protiv sive ekonomije
Istočna Evropa: Građani spremni podržati…
Kompanija Mastercard je objavila rezultate novog istraživanja o svijesti i…

SFF: Čak 40 svjetskih premijera u programu bh. film

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
31.07.2014. u 23:10

Bogata domaća produkcija

U okviru programa Bh. film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu će biti prikazano čak 40 svjetskih premijera

U okviru programa Bh. film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu će biti prikazano čak 40 svjetskih premijera

Udruženje filmskih radnika BiH već 9. godinu u sklopu Sarajevo Film Festivala organizira program Bosanskohercegovački Film Festival. U ovom programu Festival prikazuje gotovo svu godišnju filmsku produkciju u BiH, ali i filmove naših autora koji žive i rade u inostranstvu.

Ovaj festival iniciran je 2003. godine i prikazao je 6 filmova (3 dugometražna i 3 kratka igrana filma). Jedanaest godina kasnije bosanskohercegovačka filmska produkcija porasla je više od deset puta, pa ove godine Bh. Film prikazuje čak 64 filma: 9 igranih, 2 omnibusa, 2 eksperimentalna igrana filma, 20 dokumentarnih, 8 kratkih, te 23 studentska filma.

Festival kao važan dio svoga programa, već treći put, organizira i takmičarski segment za studentske filmove, a ove godine za tri nagrade takmiče se filmovi sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevo, Sarajevo Film Academy, Akademija umjetnosti u Banja Luci te Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti iz Bijeljine.

Ovaj festival  je zahvaljujući prisustvu gostiju iz inozemstva i filmskih profesionalaca savršena platforma za promociju bh. Filma, a ujedno i jedino mjesto koje okuplja mlade filmske autore iz cijele BiH, te omogućava im upoznavanje i pronalazak budućih suradnika na njihovim projektima.

U ovih 11 godina cilj Festivala ostao je nepromijenjen, a  to je – promocija bh. filmskih autora, reditelja, scenarista, glumaca, te ostalih filmskih profesionalaca, kao i to da služi kao podstrek za domaću produkciju i distributere domaćeg filma.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus