Osjetite Sarajevski filmski spektakl u vašem domu
Osjetite Sarajevski filmski spektakl…
Dvanaestog avgusta, samo jednim klikom možete postati dio Sarajevo Film Festivala.
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor ovoga ljeta
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor…
Terme Olimia s cjelokupnom i kvalitetnom wellness i selfness ponudom poziva…
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto je period kada najviše razmišljamo o odmoru s obitelji i prijateljima.

SFF: Čak 40 svjetskih premijera u programu bh. film

Mirisno i svježe

OBJAVLJENO:
31.07.2014. u 23:10

Bogata domaća produkcija

U okviru programa Bh. film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu će biti prikazano čak 40 svjetskih premijera

U okviru programa Bh. film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu će biti prikazano čak 40 svjetskih premijera

Udruženje filmskih radnika BiH već 9. godinu u sklopu Sarajevo Film Festivala organizira program Bosanskohercegovački Film Festival. U ovom programu Festival prikazuje gotovo svu godišnju filmsku produkciju u BiH, ali i filmove naših autora koji žive i rade u inostranstvu.

Ovaj festival iniciran je 2003. godine i prikazao je 6 filmova (3 dugometražna i 3 kratka igrana filma). Jedanaest godina kasnije bosanskohercegovačka filmska produkcija porasla je više od deset puta, pa ove godine Bh. Film prikazuje čak 64 filma: 9 igranih, 2 omnibusa, 2 eksperimentalna igrana filma, 20 dokumentarnih, 8 kratkih, te 23 studentska filma.

Festival kao važan dio svoga programa, već treći put, organizira i takmičarski segment za studentske filmove, a ove godine za tri nagrade takmiče se filmovi sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevo, Sarajevo Film Academy, Akademija umjetnosti u Banja Luci te Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti iz Bijeljine.

Ovaj festival  je zahvaljujući prisustvu gostiju iz inozemstva i filmskih profesionalaca savršena platforma za promociju bh. Filma, a ujedno i jedino mjesto koje okuplja mlade filmske autore iz cijele BiH, te omogućava im upoznavanje i pronalazak budućih suradnika na njihovim projektima.

U ovih 11 godina cilj Festivala ostao je nepromijenjen, a  to je – promocija bh. filmskih autora, reditelja, scenarista, glumaca, te ostalih filmskih profesionalaca, kao i to da služi kao podstrek za domaću produkciju i distributere domaćeg filma.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus