Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto je period kada najviše razmišljamo o odmoru s obitelji i prijateljima.
10. Weekend Media Festival
10. Weekend Media Festival
Jubilarno okupljanje kreativnih dokoličara u Rovinju dešava se od 21. do 24.…
Istočna Evropa: Građani spremni podržati vlade u borbi protiv sive ekonomije
Istočna Evropa: Građani spremni podržati…
Kompanija Mastercard je objavila rezultate novog istraživanja o svijesti i…

Proglašeni pobjednici foto – natječaja u sklopu kampanje “Spreman, spašen”

NEWS

OBJAVLJENO:
13.07.2013. u 14:54

S ciljem podizanja svijesti javnosti o prevenciji rizika od prirodnih i drugih katastrofa, Ministarstvo sigurnosti/bezbjednosti BiH u saradnji sa UNICEF-om i USAID-om organizirao je foto - natječaj u sklopu kampanje “Spreman, spašen”.

  S ciljem podizanja svijesti javnosti o prevenciji rizika od prirodnih i drugih katastrofa, Ministarstvo sigurnosti/bezbjednosti BiH u saradnji sa UNICEF-om i USAID-om organizirao je foto - natječaj u sklopu kampanje “Spreman, spašen”. U foto-natječaju učestvovalo je 30 učesnika, a žiri je najboljima proglasio fotografije Emine Mešić iz Živinica i Gordane Lakić iz Višegrada, koje će za nagradu dobiti digitalne foto-aparate. Stručni žiri činili su: Jasmin Fazlagić - profesionalni fotograf, Berin Tuzlić – kreativni direktor agencije Via Media, Idriz Brković - Šef odsjeka za strateško planiranje u Ministarstvu sigurnosti/bezbjednosti BiH i Nela Kačmarčik iz UNICEF-a BiH. Natječaj se odvijao na zvaničnoj Facebook stranici kampanje www.facebook.com/spremanspasen (unutar aplikacije foto-natječaj) u periodu od 1.5. do 1.7.2013. godine. Za sudjelovanje u foto natječaju bilo je potrebno da učesnici budu iz Bosne i Hercegovine i da dostave fotografije koje ilustruju potencijalne rizike ( npr. poplave, požare, klizišta, zemljotrese) i ukazuju na preventivno djelovanje za efektivno uklanjanje rizika ili posljedica prirodnih katastrofa. Natječaj je bio otvoren u dvije kategorije: profesionalna fotografija (novinari, foto-reporteri) i amaterska fotografija (građansko foto-novinarstvo). U okviru kampanje “Spreman, Spašen” urađena su istraživanja znanja, stavova i ponašanja vezanih za prirodne i/ili druge nesreće na području općina Tuzla i Bijeljina. Rezultati ovih istraživanja pokazali su da nivo znanja o prirodnim i drugim nesrećama nije zadovoljavajući i da nadležne institucije trebaju zajednički raditi na podizanju javne svijesti o prirodnim i drugim nesrećama i načinima smanjenja rizika, te promoviranju sigurnosti djece, naročito putem škola.   Armin Sajnica
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus