Osjetite Sarajevski filmski spektakl u vašem domu
Osjetite Sarajevski filmski spektakl…
Dvanaestog avgusta, samo jednim klikom možete postati dio Sarajevo Film Festivala.
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor ovoga ljeta
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor…
Terme Olimia s cjelokupnom i kvalitetnom wellness i selfness ponudom poziva…
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto je period kada najviše razmišljamo o odmoru s obitelji i prijateljima.

Eros – grčki bog ljubavi VS. današnji muškarci

NEWS

OBJAVLJENO:
08.07.2013. u 18:02

Platon kaže da Eros simbolizira iskrenu i duhovnu ljubav. Eros je grčki bog ljubavi, predstavljen je kao krilati, lijepi dječak s lukom. Grci su ga smatrali tvorcem svega što je lijepo u životu.

 Platon kaže da Eros simbolizira iskrenu i duhovnu ljubav. Eros je grčki bog ljubavi, predstavljen je kao krilati, lijepi dječak s lukom. Grci su ga smatrali tvorcem svega što je lijepo u životu. Bio je i simbol prijateljstva i težnje za istinom, dobrotom i ljepotom. Eros se često identificira s ljubavlju uopšte. U našoj civilizaciji muškarci su naučeni da potiskuju i kriju svoje emocije, pa im je princip Erosa prilično neshvatljiv. Muškarcima vrlo često društvo oduzima pravo da (javno) budu emotivni i iskreni u izražavanju svojih duševnih potreba, pa na taj način među muškarcima naše civilizacije – gledano u globalu - postoji problem primjetno slabije razvijene emotivne inteligencije, koji se očituje u povremenoj emocionalnoj hladnoći koju neki očevi iskazuju prema svojim sinovima, kao i prema svojim suprugama kojima ne znaju iskazati nježnost i toplinu, jer smatraju da su to ” ženski ” modeli ponašanja, i da su kao takvi za muškarca neprilični i neprihvatljivi. Nisu svi muškarci ovakvi, ali veliki broj još uvijek jeste upravo zbog „odsustva“ principa Erosa na kolektivno-duhovnim nivoima naše psihe. U našem materijalnom svijetu uvijek će postojati neki hijerarhijski sistem koji će težiti da nam kroz odgoj nametne različita pravila i ograničavajuće obrasce ponašanja, uz koje ćemo odrastati u uvjerenju da smo ” griješni ” i ” nepotpuni ”, a mnogi ljudi se onda upravo iz tog straha od sebe samih i svog potisnutog, ” griješnog ” bića nikad neće usuditi da dublje istraže svoje prave potrebe i razviju svoju individualnu kreativnost, koja će učiniti da metaforički budu ” ravni bogovima ”, odnosno, svim onim autoritetima koji su im nametnuli svoj sistem vrijednosti i od kojih zavisi njihovo ponašanje. Današnji muškarci u susretu sa raznim autoritetima koji su im nadređeni, često potiskuju svoje pravo biće i glume lažnu skromnost pred raznim vladarima, kao i strogim očevima, a zapravo nisu svjesni da osiromašuju vlastitu dušu, kao što će istovremeno početi povrjeđivati i žene koje se budu nalazile kraj njih, također tražeći od njih da se umjesto Erosovoj igri, podrede principu društveno konstruiranih rodnih uloga i raznim, ograničavajućim društvenim pravilima.   3974829-eros-and-love   Amela Ravkić        
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus