Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…
Osjetite Sarajevski filmski spektakl u vašem domu
Osjetite Sarajevski filmski spektakl…
Dvanaestog avgusta, samo jednim klikom možete postati dio Sarajevo Film Festivala.
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor ovoga ljeta
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor…
Terme Olimia s cjelokupnom i kvalitetnom wellness i selfness ponudom poziva…

Uzroci privlačnosti

NEWS

OBJAVLJENO:
18.05.2013. u 15:10

Jeste li se ikada pitali koji je razlog pa nas privlači suprotni spol? Ili šta je razlog zbog kojeg smatramo nečije tijelo potpuno neodoljivim i često maštamo o toj osobi, pa i u seksualnom smislu?

Jeste li se ikada pitali koji je razlog pa nas privlači suprotni spol? Ili šta je razlog zbog kojeg smatramo nečije tijelo potpuno neodoljivim i često maštamo o toj osobi, pa i u seksualnom smislu? Da bismo razumjeli odgovor na ova ta pitanja moramo shvatiti nauku o ljubavi.   Evolucijska potreba Iako ova teorija ne može igrati veliku ulogu u našem umu i našim stvarnim životima, to je zapravo ono što nauka o evoluciji govori i to se objašnjava u dobroj mjeri zakonima privlačnosti i ljubavi.   Uloga hormona Hormoni su oblik hemijskih spojeva u našem tijelu koji postoje u različitim fazama života i vremena. Poznata studija uočila je da je prva faza ljubavi požuda, a druga i treća atrakcija. Ti različiti stupnjevi su pod utjecajem različitih hormona u našem tijelu, kako je objašnjeno u nastavku.   images love_brain Faza I - Požuda Ovo je prva faza ljubavi, gdje pokušavamo postati predmet požude suprotnog spola,  postajemo svjesni da nas interesira (samo) „ ta osoba“,  i zasititi naše tjelesne želje. Ova faza je uglavnom povezana sa seksualnim fantazijama koje ljudsko biće nosi u njegov / njezin um. Spolni hormon koji utječe ili uzrokuje ovu fazu je testosteron i estrogen kod mužjaka i ženke. Faza II - Atrakcija Osobi je u potpunosti u mislima njegov / njezin ljubavnik, i skoro pa ne mogu misliti ni na što drugo. Hormoni koji igraju svoju ulogu u takvom emocionalnom stanju su sljedeći:   Dopamin: Dopamin je hormon koji djeluje kao neurotransmiter. Kada se ovaj hormon aktivira, individualno iskustvo je slično osjećaju koji se osjeti prilikom uzimanja droge! To dovodi u valu ugodne osjećaje, dodatnu energiju i fokus. Potreba za snom i uzimanje većih količina. Adrenalin: Proces pada gdje tijelo karakterizira navalu adrenalina u krvi. To utječe na vašu reakciju na stres, ubrzan rad srca i suhoću usta. Ovo su mogući pokazatelji procesa zaljubljivanja.   Faza III - Prilog To se smatra posljednjom fazom ljubavi . Znanstvenici vjeruju da postoje dva hormona koji imaju ulogu da nam „pokažu“ taj osjećaj - oksitocin i Vassopressin.   Amela Ravkić
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus