Osjetite Sarajevski filmski spektakl u vašem domu
Osjetite Sarajevski filmski spektakl…
Dvanaestog avgusta, samo jednim klikom možete postati dio Sarajevo Film Festivala.
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor ovoga ljeta
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor…
Terme Olimia s cjelokupnom i kvalitetnom wellness i selfness ponudom poziva…
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto u Termama Tuhelj
Ljeto je period kada najviše razmišljamo o odmoru s obitelji i prijateljima.

Aida Korman: Kolekcija posvećena kraljici Katarini

NEWS

OBJAVLJENO:
07.04.2013. u 22:06

U srijedu u 12 sati na glavnoj bini u hali 1, na Internacionalnom sajmu gospodarstva 2013. u Mostaru, Aida Korman prezentirat će svoju rimsku kolekciju Ad Modum Bosniesem, posvećenu posljednjoj bosanskoj kraljici Katarini Kosači Kotromanić, u vidu modne revije. Ova tema srednjevjekovne Bosne, kraljice Katarine, mode i etno motiva, savršeno se uklapa uz temu Sajma - Turizma, Mode i Vina, te uz dodjelu nagrada vinarima.

kraljica katarina U srijedu u 12 sati  na glavnoj bini u hali 1, na Internacionalnom sajmu gospodarstva 2013. u Mostaru, Aida Korman prezentirat će svoju rimsku kolekciju Ad Modum Bosniesem, posvećenu posljednjoj bosanskoj kraljici Katarini Kosači Kotromanić, u vidu modne revije. Ova tema srednjevjekovne Bosne, kraljice Katarine, mode i etno motiva, savršeno se uklapa uz temu Sajma - Turizma, Mode i Vina, te uz dodjelu nagrada vinarima. U spisima Venecijanske republike pred kraj XIV vijeka govori se o načinu oblačenja poznatim pod nazivom alla bosnese ili Ad Modum Bosniesem. Jedna od protagonista ovog načina oblačenja bila je bosanska kraljica Katarina koja je u Rimu živjela do svoje smrti 1478. Sahranjena je u Santa Maria d’Ara Coeli gdje se i danas nalazi njen kip u mramoru u prirodnoj veličini.   Bogatstvo emocija i kreativnosti modne kolekcije Aide Korman, dočarano je kroz modele dizajnereke koji su slijedili životni put kraljice bosanske - od mlade kraljice djevojke Katarine, do “crne vile” kako su je u narodu zvali zbog njene duge crne kose. Kraljica je često bila viđena kako šeta kroz šumu i zaustavlja se i ulazi u kuće seljaka i uči njihove žene i djecu da pišu. I dan danas pričaju se legende i intrigantne priče o najvoljenijoj bosanskoj kraljici. U svom testamentu kraljica Katarina je ostavila bosansko kraljevstvo Vatikanu kao i plašt koji je sama vezla i kraljevski mač. Danas, u dijelu Bosne gdje živjela kraljica, postoji tehnika veza koja nosi njeno ime. Boje kolekcije Ad Modum Bosniesem su prirodne: svijetle drveta ili sirovog pamuka, smeđe stare kože, crno ovčijeg krzna. Posebna pažnja posvećena je modnim detaljima u bakru, drvetu, metalu. Vez je ručno rađen, ističu se forme šešira i ornamenata, material je bez, širok 40 cm. Kolekcija Ad Modum Bosniesem Aide Korman je plod detaljnog istraživanja, posjete najzabačenijim krajevima Bosne i Hercegovine kako bi se oživjeli i sačuvali korijeni kraljevskog grada, motivi sa tetovaža žena, starica koje prekrivaju kosu sa crnim maramama skromno vezenim u nadi i vjeri u povratak kraljice. Ova kolekcija je pokušaj i želja da se sačuvaju prastare tradicije bh. zanatskih rukotvorina. Cijela kolekcija se pozabavila životnom pričom kraljice Katarine kao zajedničkom pričom žena Bosne i Hercegovine i u isto vrijeme identifikacijom svake žene u kraljici. Najvažnije prezentacije, između mnogobrojnih širom Evrope, kolekcija “Ad Modum Bosniesem“ Aide Korman doživjela je u Rimu na Sedmici visoke mode i u Dubaiju u World Trade Centru.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus