Nova godina uz Rockabilly u Termama Tuhelj
Nova godina uz Rockabilly u Termama…
Tematski doček Nove godine uz odličnu prednovogodišnju zabavu u stilu Rockabilly-a,…
Teslina limuzina zagađuje više od malog Mitsubishija
Teslina limuzina zagađuje više od malog…
Mali Mitsubishi Mirage, u nas poznatiji kao Space Star, ne slovi za najbolji…
Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…

TDR lider na tržištu BiH: Kompanija nastavlja s donacijskim programom

NEWS

OBJAVLJENO:
03.04.2013. u 23:35

S 2,6 milijardi prodanih cigareta u 2012. godiini i stabilan tržišni udio od 32 posto, TDR je lider na duhanskom tržištu Bosne i Hercegovine. TDR je i jedan od vodećih hrvatskih uvoznika na BiH tržište, koji u proračun BiH godišnje uplaćuje više od 140 miliona eura. Akcizno opterećenje cigareta, koje je poraslo za čak 54 posto u dvije godine i rastuća gospodarska kriza značajno utječu na duhansko tržište i poslovanje TDR-a u BiH. U takvim uvjetima dolazi do povećane potrošnje jeftinih cigareta i rezanog duhana kao i do dramatičnog rasta crnog tržišta. Procjene govore da je ilegalno tržište rezanog duhana 10 puta veće u odnosu na prethodno razdoblje. „Zahvaljujući prepoznatljivosti i snazi naših brendova zadržali smo lidersku poziciju i stabilan tržišni udio u BiH te nastavili s uvođenjem inovacija. I u 2013. godini nastavljamo s plasiranjem inovativnih proizvoda i to lansiranjem novog izdanja Ronhilla, najjačeg cigaretnog brenda u cijeloj regiji“, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković. TDR - jedina nezavisna kompanija u Evropi koja je lider na domaćem i regionalnom tržištu Unatoč krizi i sve nepovoljnijim tržišnim uvjetima, TDR je i dalje jedan od vodećih proizvođača cigareta u jugoistočnoj Evropi. Kontinuiranim širenjem poslovanja u jednoj od najkoncentriranijih svjetskih industrija TDR je stekao poziciju jedne od najuspješnijih neovisnih duhanskih kompanija. TDR je jedina neovisna kompanija u Evropi koja je uvjerljivi lider na domaćem i tržištu susjednih zemalja. Izazov ulaska Hrvatske u Evropsku uniju Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju stavlja pred TDR dodatne izazove u poslovanju u jugoistočnoj Evropi. Naime, ulaskom u EU i izlaskom iz CEFTE značajno će porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji svoje proizvode izvoze u zemlje regije. Izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigaretne proizvode proizvedene u Hrvatskoj povećavaju se u Srbiji s 15% na 57%, u BiH s 0% na 15%, u Makedoniji s 27% na 42%, na Kosovu s 0% na 10%. Učinci ovih promjena za TDR znače oko 10 miliona eura godišnje više plaćenih carina ili gubitak 130 radnih mjesta u Hrvatskoj. Kako bi otklonio negativne učinke izlaska iz CEFTE, TDR razmatra različite poslovne mogućnosti. Nastavak donacijskog programa za BIH Kao društveno odgovorna kompanija, TDR u BiH nastavlja s donacijskim programom pokrenutim u 2012. godini. Donacije će ove godine biti uručene dječjim domovima „Bjelave“, Sarajevo, „Majčino selo“, Međugorje i domu za mušku djecu i odrasle ometane u razvoju iz Prijedora.

Davor Tomašković predsjednik Uprave TDRa

S 2,6 milijardi prodanih cigareta u 2012. godiini i stabilan tržišni udio od 32 posto, TDR je lider na duhanskom tržištu Bosne i Hercegovine. TDR je i jedan od vodećih hrvatskih uvoznika na BiH tržište, koji u proračun BiH godišnje uplaćuje više od 140 miliona eura.

 

Akcizno opterećenje cigareta, koje je poraslo za čak 54 posto u dvije godine i rastuća gospodarska kriza značajno utječu na duhansko tržište i poslovanje TDR-a u BiH. U takvim uvjetima dolazi do  povećane potrošnje jeftinih cigareta i rezanog duhana kao i do dramatičnog rasta crnog tržišta. Procjene govore da je ilegalno tržište rezanog duhana 10 puta veće u odnosu na prethodno razdoblje.

 

„Zahvaljujući prepoznatljivosti i snazi naših brendova zadržali smo lidersku poziciju i stabilan tržišni udio u BiH te nastavili s uvođenjem inovacija. I u 2013. godini nastavljamo s plasiranjem inovativnih proizvoda i to lansiranjem novog izdanja Ronhilla, najjačeg cigaretnog brenda u cijeloj regiji“, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković.

 

TDR - jedina nezavisna kompanija u Evropi koja je lider na domaćem i regionalnom tržištu

Unatoč krizi i sve nepovoljnijim tržišnim uvjetima, TDR je i dalje jedan od vodećih proizvođača cigareta u jugoistočnoj Evropi. Kontinuiranim širenjem poslovanja u jednoj od najkoncentriranijih svjetskih industrija TDR je stekao poziciju jedne od najuspješnijih neovisnih duhanskih kompanija. TDR je jedina neovisna kompanija u Evropi koja je uvjerljivi lider na domaćem i tržištu susjednih zemalja.  

 

Izazov ulaska Hrvatske u Evropsku uniju

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju stavlja pred TDR dodatne izazove u poslovanju u jugoistočnoj Evropi. Naime, ulaskom u EU i izlaskom iz CEFTE značajno će porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji svoje proizvode izvoze u zemlje regije. Izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigaretne proizvode proizvedene u Hrvatskoj povećavaju se u Srbiji s 15% na 57%, u BiH s 0% na 15%, u Makedoniji s 27% na 42%, na Kosovu s 0% na 10%. Učinci ovih promjena za TDR znače oko 10 miliona eura godišnje više plaćenih carina ili gubitak 130 radnih mjesta u Hrvatskoj. Kako bi otklonio negativne učinke izlaska iz CEFTE, TDR razmatra različite poslovne mogućnosti.

 

Nastavak donacijskog programa za BIH

 Kao društveno odgovorna kompanija, TDR u BiH nastavlja s donacijskim programom pokrenutim u 2012. godini.  Donacije će ove godine biti uručene dječjim domovima „Bjelave“, Sarajevo, „Majčino selo“, Međugorje i domu za mušku djecu i odrasle ometane u razvoju iz Prijedora.

  Akcizno opterećenje cigareta, koje je poraslo za čak 54 posto u dvije godine i rastuća gospodarska kriza značajno utječu na duhansko tržište i poslovanje TDR-a u BiH. U takvim uvjetima dolazi do povećane potrošnje jeftinih cigareta i rezanog duhana kao i do dramatičnog rasta crnog tržišta. Procjene govore da je ilegalno tržište rezanog duhana 10 puta veće u odnosu na prethodno razdoblje. „Zahvaljujući prepoznatljivosti i snazi naših brendova zadržali smo lidersku poziciju i stabilan tržišni udio u BiH te nastavili s uvođenjem inovacija. I u 2013. godini nastavljamo s plasiranjem inovativnih proizvoda i to lansiranjem novog izdanja Ronhilla, najjačeg cigaretnog brenda u cijeloj regiji“, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković.   TDR - jedina nezavisna kompanija u Evropi koja je lider na domaćem i regionalnom tržištu Unatoč krizi i sve nepovoljnijim tržišnim uvjetima, TDR je i dalje jedan od vodećih proizvođača cigareta u jugoistočnoj Evropi. Kontinuiranim širenjem poslovanja u jednoj od najkoncentriranijih svjetskih industrija TDR je stekao poziciju jedne od najuspješnijih neovisnih duhanskih kompanija. TDR je jedina neovisna kompanija u Evropi koja je uvjerljivi lider na domaćem i tržištu susjednih zemalja.   Izazov ulaska Hrvatske u Evropsku uniju Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju stavlja pred TDR dodatne izazove u poslovanju u jugoistočnoj Evropi. Naime, ulaskom u EU i izlaskom iz CEFTE značajno će porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji svoje proizvode izvoze u zemlje regije. Izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigaretne proizvode proizvedene u Hrvatskoj povećavaju se u Srbiji s 15% na 57%, u BiH s 0% na 15%, u Makedoniji s 27% na 42%, na Kosovu s 0% na 10%. Učinci ovih promjena za TDR znače oko 10 miliona eura godišnje više plaćenih carina ili gubitak 130 radnih mjesta u Hrvatskoj. Kako bi otklonio negativne učinke izlaska iz CEFTE, TDR razmatra različite poslovne mogućnosti.   Nastavak donacijskog programa za BIH Kao društveno odgovorna kompanija, TDR u BiH nastavlja s donacijskim programom pokrenutim u 2012. godini. Donacije će ove godine biti uručene dječjim domovima „Bjelave“, Sarajevo, „Majčino selo“, Međugorje i domu za mušku djecu i odrasle ometane u razvoju iz Prijedora.  
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus