Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…
Osjetite Sarajevski filmski spektakl u vašem domu
Osjetite Sarajevski filmski spektakl…
Dvanaestog avgusta, samo jednim klikom možete postati dio Sarajevo Film Festivala.
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor ovoga ljeta
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor…
Terme Olimia s cjelokupnom i kvalitetnom wellness i selfness ponudom poziva…

"Najbolje europske proze 2013" - Semezdin Mehmedović među 35 najboljih književnika

NEWS

OBJAVLJENO:
08.03.2013. u 20:04

Aleksadar Hemon je urednik četvrtog izdanja "Najbolje europske proze 2013", pa je među najboljih 35 kolega, književnika, odabrao i Semezdina Mehmedinovića, nastanjenog u Washingtonu, čija je pripovijednka "Moje srce", napisana na engleskom, već ocijenjena kao posebno remek-djelo. Kritika iz londonskog "The Guardian"-a je najrječitiji primjer odlične prodaje djela, pisca i pjesnika rođenog 1960. godine u Kiseljaku, kod Tuzle "Jedan od najizravnijih narativa, koji čitatelja tjera da ga interpretira kao oštru, autobiografsku reportažu-brzo postaje sredstvo za vjerovatno najdominantniji, prozni glas zbirke"!

  Aleksadar Hemon je urednik četvrtog izdanja "Najbolje europske proze 2013", pa je među najboljih 35 kolega, književnika, odabrao i Semezdina Mehmedinovića, nastanjenog u Washingtonu, čija je pripovijednka "Moje srce", napisana na engleskom, već ocijenjena kao posebno remek-djelo. Kritika iz londonskog "The Guardian"-a je najrječitiji primjer odlične prodaje djela, pisca i pjesnika rođenog 1960. godine u Kiseljaku, kod Tuzle  "Jedan od najizravnijih narativa, koji čitatelja tjera da ga interpretira kao oštru, autobiografsku reportažu-brzo postaje sredstvo za vjerovatno najdominantniji, prozni glas zbirke"! Mehmedović je opisao osobni srčani udar i način odlaska, pa boravka u bolnici u 50. godini :"I još jedan optički utisak : tijela svih ljudi oko mene nadnaravno velika, a moje tijelo se umanjilo".Priča je objavljena u časopisu "Eiffelov most", pod nazivom "Me'med".   Novela Semzedina Mehmedinovica semportrait43   Semezdin Mehmedović je u Sarajevu završio studij komparativne književnosti i bibliotekarstva, a od 1986. uređivao "Lica" i omladinski list "Valter". Krajem 80-tih je osnovao kulturnu reviju "Fantom slobode" čija su tri broja objavljena prije rata, a isti broj primjeraka, poslije agresije. Među najpoznatijim djelima nadarenog autora su zbirke pjesama "Modrac" i "Emigrant". Nakon što je osnovao magazin"Dani" 1992.,  kada mu je i obitelj došla u Sarajevo, Mehmedinović je snimio jako uspjelu dokumentarnu fikciju, premijerno održanu na Berlinaleu 1994. godine, pod nazivom "Mizaldo ili kraj teatra". Djelo je urađeno uz pomoć Benjamina Filipovića i  nagrađeno  priznanjem publike i kritike, na Mediteranskom filmskom festivalu, u Rimu. Zagrebački "Durieux" je 2002 godine objavio  čuvenih  "Devet Aleksandrija" a dvije godine kasnije,  u izdanju "Civitasa", izašao je "Sarajevo blues". Prepiska sa Miljenkom Jergovićem, nazvana "Transatlantic mail" je objavljena 2009. godine. Dvije godine kasnije je editiran "Ruski kompjuter" a u lipnju 2012, "Self portrait With a Messenger Bag". Zadnja ostvarenja su izašla i na engleskom jeziku.   Džana Mujadžić
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus