Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…
Osjetite Sarajevski filmski spektakl u vašem domu
Osjetite Sarajevski filmski spektakl…
Dvanaestog avgusta, samo jednim klikom možete postati dio Sarajevo Film Festivala.
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor ovoga ljeta
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor…
Terme Olimia s cjelokupnom i kvalitetnom wellness i selfness ponudom poziva…

Terme Tuhelj i Olimia:Oaza mira i opuštanja

NEWS

OBJAVLJENO:
04.03.2013. u 01:27

4575_83162678423_7277434_n

Piše: Maja Vasilić

Neko voli odmor na planinama, neko na moru, a neko možda ipak priželjkuje neko novo iskustvo i odmor s kojeg će se vratiti vitalan i odmoran.

Za sve one koji do sada nisu probali zdravstveni turizam Terme Tuhelj i Terme Olimia su naša topla preporuka.

 Terme Tuhelj

[caption id="attachment_22145" align="aligncenter" width="300"]Terme Tuhelj Terme Tuhelj[/caption]

 

  SProstrane sobe i hotelske pogodnosti učinule su naš boravak ovdje potpuno relaksirajućim. S obzirom da ovo mjesto nudi izuzetno atraktivan sadržaj i za najmlađe, porodičan odmor ovdje može biti posebno zabavan. Termalni park Aqualana konstantno dobija nove sadržaje. Pored postojećih adrenalinskih tobogana, prošle godine je izgrađen i novi komplex Aquajungle, tematsku strukturu koja obuhvata četiri kule, tematski obojene safari kolibe sa dodatim palmama, velikim nagibnim koritom i safari tematikom.  Takodje sadrži i više površina za igru, visećih mostova i mreža za penjanje sa četiri različita tobogana- zabava i za roditelje i djecu.  A za ovu godinu najavljen je spektakularan tobogan Kong Kobra, a trenutno u svijetu postoji samo jedan slične vrste.   Što se tiče wellnes programa  tu zaista možete pronaći mnogo sadržaja koji će vas potpuno relaksirati. Pored brojnih vrsta masaža, sauna, tretmana nege i ljepote, tu je još i prvi hamam ( tursko kupatilo) u Hrvatskoj.

Etno muzej "Staro selo" Kumrovec 

baN9wS8PG04932zOTiMKtyE8Gr4fpRqRgglY4PIaHwA,0ESybsLIZ75Sz6wSYzmn_zqqkOx9nBhTeJDe0SkwAAc

Ukoliko odlučite posjetiti Terme Tuhelj nikako nemojte zaobići posjetiti etno muzej „Staro selo“ Kumrovec. Za one koji ga nikad nisu posjetili, sigurno je da će se izuzetno prijatno iznenaditi kada vide koliko zanimljivog sadržaja  ovo rodno mjesto Josipa Broza Tita nudi turistima.

DohrMf8AwvZqgRZiHvBEiGSjs4YDNECGu7Kwf_t-8Rg

Osim obilaska njegove rodne kuće, imali smo priliku i vidjeti školu koju je Tito nekada pohađao. Čak nam je bilo priređeno da osjetimo atmosferu školovanja koje se primjenjivalo kada je mali Joža išao u školu. Ali nemojte mislite da je to sve što ovo selo ima za ponuditi turistima, jer čak i na naše veliko iznenađenje mogli smo da vidimo kako je nekada izgledala jedna zagorska svadba, lokalni zanati, kafana, domaćinstva a naročito zanimljivo je bilo vidjeti kako je prije sto godina izgledala vatrogasna stanica u ovom kraju.

[caption id="attachment_22148" align="aligncenter" width="300"]škola koju je pohađao Josip Broz Tito Škola koju je pohađao Josip Broz Tito[/caption]

LG8v91HXZJqTKoFPh_brPGRgi93c-I0qIARQoE0UIhM S obzirom da je ovaj kraj poznat i po proizvodnji vina nemojte nikako propustiti posjetiti neku od brojnih lokalnih vinarija. Mi smo imali sreću da smo bili gosti vinarije u vlasništvu Zvonka Severa. Iako smo degustirali nekoliko sorti vina koje nudi ova vinarija, nismo imali strah od mučnine ili glavobolje jer su vina izuzetno dobrog kvaliteta. Zbog dobrog vina i veoma zanimljivih vinarskih priča našeg domaćina svi smo otišli  veselog raspoloženja. Čak smo se i u povratku zabavljali uz zanimljive vinarske „molitve“ koje nas je Zvonko naučio da izgovaramo svaki put  kada podižemo čašu da nazdravimo.

 Terme Olimia 

[caption id="attachment_22149" align="aligncenter" width="1024"]Hotel Sotelia Hotel Sotelia[/caption]

 Nekih četrdesetak kilometara od Termi Tuhelj u slovenačkom mjestu Podčetrtek nalaze se Terme Olimia. Ovaj kompleks sastoji se od nekoliko hotelskih ogranaka i zasebnih apartmana. Riječ je o pravom malom wellness carstvu kojim smo bili toliko oduševljeni da većina nas nije znala da li bi prije uživali u sauni, termalnim bazenima, ili ostalim brojnim wellness sadržajima koji ovaj kompleks nudi. Posebno treba istaći hotel Sotelia i luksuzne termalne bazene u koji spadaju u najbolje u Sloveniji. I da, nismo napomenuli i da je hrana izvrsna.

 

Olimje i lokalne atrakcije

DY62rf_ZPWj54b4Kb9zrGystSKfrF-WgiouRAsif5UI,g0BTkeXKLR-PEFEjarDwrV58rjs-Hw4RzT4zQUkdVUE

dNMw_jlvjfug5qjagX2BcMaWceVVYzFYhJPPzkmQfJk

 

[caption id="attachment_22151" align="alignleft" width="300"]Jelenov greben Jelenov greben[/caption]

U blizini Terma Olimia nalazi se pravo malo turističko carstvo koje nudi selo Olimje. Seosku idilu ovog mjesta imali smo prilike osjetiti na turističkom imanju Jelenov greben. Već na samom dolasku na ovo brdovito imanje dočekali su nas pitomi jeleni koji su čekali da ih nahranimo zrnima kukuruza  koje nam je ljubazno davao naš domaćin. Sigurno je da nemamo svaki dan priliku da nam jeleni jedu iz ruke pa smo dugo vremena proveli s ovim divnim životinjama i pokušavali napraviti što bolji kadar kako bi nas dobre fotografije još dugo posjećale na ovo neobično mjesto. Farma jelena nije jedina atrakcija koje se , nesumnjivo marketinški veoma talentirani vlasnik ovog imanja Borut Ježovnik dosjetio. Tu je još i  suvenirnica u kojoj možete kupiti domaće proizvode kao što su med ili džem ali u vrlo originalnom pakovanju koje se samostalno pravi na ovom imanju. Tako da je zahvaljujući dosjetljivom i sposobnom vlasniku ovo nekad malo imanje pretvorilo u velelepno turističko izdanje koje još sadrži  i apartmane u kojima možete prenoćiti i uživati u čarima ovog imanja.   U blizini ovog mjesta nalaze se još i zanimljiva gostionica Amon i gostionica Haler u kojem možete probati domaće pivo.

nt_KF7B9CoIdgXdymYcKSPuenAJv4TdM4vlvnVT4kwg

A ukoliko ste ljubitelji čokolade, ovo selo je poznato i po čokolatnici u kojoj možete probati "home made" čokolade raznih zanimljivih oblika.

[caption id="attachment_22153" align="aligncenter" width="300"]Olimje dvorac i samostan Olimje dvorac i samostan[/caption]

Posjetili smo zatim i najveću atrakciju ovog sela a to je Olimje dvorac i samostan. Prvobitno je na tom mjestu izgrađen dvorac koji je  u 17. vijeku pretvoren u samostan, a zatim je  uz dvorac izgrađena i barokna crkva.

[caption id="attachment_22154" align="alignleft" width="300"]samostanska apoteka samostanska apoteka[/caption]

Inače u ovom samostanu se nalazi i treća po starosti biljna apoteka u Evropi, u kojoj su monasi paulini vrijedno pravili svoje biljne ljekove. Srećom,i danas vrijedni monasi pokušavaju očuvati svoju tradiciju, tako da i posjetioci mogu kupiti razne čajeve i ljekovite napitke.

 

Sve u svemu, sjajan način d a provedete svoj odmor, i sigurno je da ćete se vratiti vitalni, odmorni i prije svega ispunjeni. 

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus