Predstavljena nova linija  kozmetičkih proizvoda brenda Catrice
Predstavljena nova linija kozmetičkih…
U Sky Baru hotela Courtyard by Marriott u Sarajevu, predstavljena je nova linija…
Osjetite Sarajevski filmski spektakl u vašem domu
Osjetite Sarajevski filmski spektakl…
Dvanaestog avgusta, samo jednim klikom možete postati dio Sarajevo Film Festivala.
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor ovoga ljeta
Neka magična Orhidelia bude vaš izbor…
Terme Olimia s cjelokupnom i kvalitetnom wellness i selfness ponudom poziva…

Déjà vu: Efekat već viđenog/doživljenog

NEWS

OBJAVLJENO:
06.02.2013. u 22:18

Teorija psihoanalitičara Eriha Froma, koji objašnjava Déjà vu kao 'wish fulfillment', pokazuje da je i Déjà vu zraz želje za ponavljanjem iskustva iz prošlosti – ali sada sa rezultatom koji nas više zadovoljava. Najmanji detalj, npr. zvuk i miris - u stanju su da pokrenu kompletnu zapamćenu situaciju. Preko nervnog sistema šalju određene zapamćene informacije vezane za taj detalj u druge dijelove mozga, i tada nastaje taj tzv. 'mismatching' – naime, mozak zamijeni sadašnjost za prošlost i imamo osjećaj sigurnosti da smo to već doživjeli.

  Teorija psihoanalitičara Eriha Froma, koji objašnjava Déjà vu kao 'wish fulfillment', pokazuje da je i Déjà vu zraz želje za ponavljanjem iskustva iz prošlosti – ali sada sa rezultatom koji nas više zadovoljava. Najmanji detalj, npr. zvuk i miris - u stanju su da pokrenu kompletnu zapamćenu situaciju. Preko nervnog sistema šalju određene zapamćene informacije vezane za taj detalj u druge dijelove mozga, i tada nastaje taj tzv. 'mismatching' – naime, mozak zamijeni sadašnjost za prošlost i imamo osjećaj sigurnosti da smo to već doživjeli. Mozak doživljava Déjà vu kada se jedno od deset, stotinu, ili hiljadu predviđanja pogodi, ili se snovi podudare sa događajima tog dana i to mozak zapamti, dok sva ostala pogrešna predviđanja ne zapamti upravo zato jer se nisu ostvarila. Radi se o tome da mozak primi impuls, vizualni podražaj, ali radi "xy" razloga mozak ga ne uspije procesuirati u vremenu, već se taj doživljaj izravno sprema u dio za pamćenje. U trenutku kada prvi slijedeći impuls dođe, automatski se taj prvi "neprocesuirani" doživljaj priziva iz memorije, te se stvara dojam već doživljenog. Radi se o „malom kratkom spoju“, cijela stvar je nešto kao fatamorgana - budi maštu, ali je objašnjiva. Po nekim teorijama, pretpostavlja se da je to ustvari blaga "zbrka u glavi" kada tekući doživljaj ili neki njegov fragment bude istovremeno „prekopiran“ i u memoriju. Drugi dio mozga odjednom detektira poklapanje: događaj u tekućoj memoriji se poklapa sa događajem u arhivskoj memoriji i šalje signal uzbune- Déjà vu. 70% ljudi je iskusilo Déjà vu! To je zapravo prilično rijedak fenomen, za koji gotovo da ne postoji naučno objašnjenje, jer ga je teško vještački uzrokovati u laboratoriji i posmatrati. U novije vrijeme, istraživači su otkrili da je ovaj fenomen moguće proučavati uz pomoć hipnoze. Postoje 3 tipa fenomena Déjà vu (prema Arturu Fankhouseru): 1. Deja vecu: Ovo sam već doživio 2. Deja senti: Ovo sam već osjećao 3. Deja visite: Ovdje sam već boravio Snovi, reinkarnacija i astralna putovanja ranije su bili upotrebljavani kako bi se ovaj doživljaj objasnio. Drugo objašnjenje daju stručnjaci koji smatraju da je dovoljno da osoba pročita detaljan opis nekog mesta i kada kasnije posjeti to mjesto – osjetiće kako ga izuzetno dobro poznaje. Parapsihologija Déjà vu se povezuje sa proroštvom, sposobnostima predviđanja i abnormalnih emotivnih percepcija i često predstavlja znak posebnih sposobnosti u narodu. Također se povezuje sa vizijama i proročanstvima poteklim iz prethodnih života. Snovi kao uzrok Neki misle da je Déjà vu u stvari posljedica pamćenja snova. Najčešće se ne sjećamo snova koje sanjamo, već samo nekih njihovih dijelova. Ti dijelovi mogu biti sačuvani u dugoročnoj memoriji. Na taj način, postaje moguće da Déjà vu izazove pamćenje davno sanjanih slika i kombinacije tih slika sa elementima trenutnih doživljaja u budnom stanju.   Amela Ravkić  
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove magazina STYLE.BA. Online magazin STYLE.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara STYLE.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.
comments powered by Disqus